نماتد ساقه و پیاز Buld and stem Nematode

نماتد ساقه و پیاز روی یونجه، شبدر و اسپرس در بیشتر مناطق یونجه کاری ایران وجود دارد.

علائم بیماری:

بوته های آلوده کوتوله می شوند و ساقه آنها رشد کمی دارد، جوانه ها و قسمت های پایین ساقه متورم می شود، فاصله بین گره ها کم شده و گیاه کوتاه می ماند. برگهای ساقه های بوته آلوده بعضاً سفیدرنگ می شوند . نماتد در داخل ساقه و اندامهای هوائی است و همراه برداشت، همراه علوفه خشک است و علوفه خشک نیز آلوده به نماتد است و در یونجه های بذری که این بذرها همراه با کاه و کلش است آلودگی به نماتد به شدت دیده می شود.

عامل بیماری:

عامل بیماری نماتد Ditylenchus dipsaci  است. مرحله مقاوم نماتد سن 4 آن است که از گیاه خارج می شود و لاروسن 4 در خاک و یا در قسمت پایینی سیر و پیاز دیده می شود و تا 23 سال هم می تواند زنده بماند.

 در اواخر فصل (مهرماه) مرحله مقاوم سن 4 را می توان در خاک پیدا کرد. و در شرایط سرد خیلی خسارت می زند. بیش از 20 نژاد بیولوژیکی براساس میزبان شناخته شده است که به بیش از 300 گونه گیاهی حمله می کند. نژاد یونجه می تواند به گیاهان مختلف حمله کند ولی فقط روی یونجه و اسپرس تولید مثل می تواند بکند.

کنترل:

استفاده از ارقام مقاوم ـ ضدعفونی و بوجاری بذر، استفاده از آب گرم c450 به مدت نیم ساعت مؤثر است چون نماتدها در سطح بذر هستند. تناوب 3-2 ساله با گیاهان غیرمیزبان مانند غلات دانه ریز ـ لوبیا و یا ذرت می تواند آلودگی را کاهش دهد.

 منبع:

گیاهپزشکی۱۱۰